Vinterklädd person håller i mobiltelefon
Foto: Claudio Bresciani/TT
#rättvistäckning

Många åsikter hos publiken om #rättvistäckning

Det är stort engagemang från publiken när vi drar igång satsningen #rättvistäckning där vi lyfter en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor. 

Tipsa oss du också - ring 063-16 06 48!

Många av P4 Jämtlands lyssnare har hört av sig och berättat om sina erfarenheter.

Såhär skriver Lillemor Eriksson om telefonproblemen vid sommarstället utanför Hoting:

"Händer det något uppe på torpet kan vi inte vara säkra på att kunna ringa och kalla på hjälp. Och med tanke på att vi har avverkning och byggen på gång där uppe, är det faktiskt skrämmande.

Att surfa är helt enkelt inte frågan om att kunna göra, så ungarna som kommer med upp har svårt att hitta på saker. De är inte så förtjusta i kurragömma och målarböcker hela dagarna."

Sedan monopolet släpptes på 90-talet så är det lönsamhet som gäller.

Gunnar Nilsson har stuga i Frostviken och är upprörd:

"Den här veckan har det varit omöjligt att ta sig ut på mobilen! Det är tydligen ett fel som ska ta 1 vecka att åtgärda! Min upprördhet är stor då det bor många gamla i området. Frågan är om Telia tar på sig ansvaret om någon dör pga.att man inte får kontakt med 112?"

Anne Hansen Andersson i Henningskälen har haft problem länge:

"Som ni kanske vet sen 2011 så hade vi ju ett helt elände när de kopplade bort mig här i Henningskälen. Både mobilt och hemtelefon. Det blev många turer som vi gick igenom med Telia och Post och tele-styrelsen samt Strömsunds kommun. Idag har vi fått 4 G men bättre njae....

Vi får stå still och prata på vissa ställen hemma och ofta så bryts samtalen. Det är absolut inte godtagbart över huvud taget. Jag har fortfarande mitt lilla företag här i skogen men har ett elände vissa dagar då ingen kommer fram på mobilen."

BoÖrjan Försth i Östersund har bra mobiltäckning men känner med de som bor i glesbygden:

"Mobiltäckning/access till bredbandsuppkoppling kommer aldrig att byggas ut till 100 procent i länet, därför att det finns ingen lönsamhet i detta.

Sedan monopolet släpptes på 90-talet så är det lönsamhet som gäller och det är aldrig lönsamt att göra tunga investeringar där det finns få vinstgivande kunder att tillgå. Landsbygden som förlorare gäller inte bara tele/data-nät tjänster utan det är nog inom alla områden som post och banktjänster där de drar in alla kontor."

Mer om #rättvistäckning här!

Satsningen #rättvistäckning

Soluppgång gränsfjällen Jämtland Norge

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor. 

#rättvistäckning är ett samarbete mellan SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016. 

Kontakta oss gärna! p4jamtland@sverigesradio.se  063-16 06 48

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista