Sandning, halka.Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Kristdemokraterna vill införa dagliga halkvarningar i Östersund. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Politik.

KD vill införa dagliga halkvarningar

0:56 min

Östersunds kommun ska undersöka möjligheten att införa halkvarningar för till exempel trottoarer, gator, torg och cykelbanor.

Politikerna i Miljö-och samhällsnämnden har sagt ja till en motion från kristdemokraten Lars-Erik Olofsson om att införa halkvarningar.

– Idag är det risk för att halka. Och här skulle man kunna gå ut med en halkvarning. Inte minst för äldre, för att undvika fallskador som är ett betydande problem för samhället, säger Lars- Erik Olofsson (kd) och pekar ut över Rådhusgatan i Östersund.

I motionen som han lämnat in till kommunfullmäktige vill han att kommunen undersöker möjligheten att ge daglig och uppdaterad information angående snöröjning, sandning och halkrisk inom Östersund. Informationen ska finnas tillgänglig via exempelvis en uppdaterad hemsida.

– Det gäller gator, torg och cykelbanor. Tanken är i första hand att titta på det här i staden i Östersund för att sedan utveckla den här metoden i hela landet, säger han.

Om även politikerna i kommunfullmäktige säger ja till motionen kan det bli aktuellt med halkvarningar redan nästa vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista