målsägandebiträde Roger Häggquist
1 av 2
Målsägandebiträdet Roger Häggquist vill se den åtalade mannen dömd för dråp. Foto: Foto: Johanna Svensson
Björn Naeslund
2 av 2
Försvarsadvokaten Björn Naeslund anser att hans klient hanterat i nödvärn och ska frikännas. Foto: Foto: Johanna Svensson
Brott och straff

Rättegång om dråp i Ytterhogdal

Målsägandebiträde: Jag har svårt att se att det varit en nödvärnsituation
0:59 min

Den misstänkte mannen hävdar att han handlat i nödvärn. Men det tror inte juristen som företräder den dödade mannens familj.

 Samma dag greps hans arbetskollega, som nu åtalas. Mannen säger att handlat i nödvärn, men det tror inte Roger Häggquist, målsägarbiträde som företräder den dödade mannens familj.

– Jag har svårt att se, så som den teknikska utredningen visar att det varit en nödvärnsituation utan det har skett ett betydligt mer omfattande våld från hans sida, säger han.

Det var i mitten av december som den 35- åriga mannen hyrde en stuga i Ytterhogdal tillsammans med sin arbetskollega från Stockholm.

Den åtalade mannen berättade under måndagen i Östersunds Tingsrätt att han och hans arbetskollega drack alkohol och använde droger den aktuella kvällen. Enligt 35- åringen ska hans arbetskollega börjat bråka och vifta med en kniv. 

Enligt åtalet avled mannen av våld som utdelats mot huvud, överkropp och hals.

– Han förnekar bestämt att han haft avsikt att döda någon. Dom här slagen har han utdelat i nödvärn och med anledning av det ska det vara straffritt, säger Björn Naeslund, försvarsadvokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".