Vasaloppet, starten i Sälen.
Vasaloppet är enda loppet i Ski Classic med gemensam start i dam och herrklassen. Foto: Ulf Palm/TT
Längdskidor

Vasaloppet vägrar ändra start för damerna

David Nilsson: Vasaloppet har dispens för damloppet
3:41 min

Vasaloppet är enda långloppet som vägrar tidig start för damklassen. Årefjällsloppet ändrade för flera år sedan.

Damloppen i långloppscupen Ski Classic ska börja före herrarnas lopp, men Vasaloppet har fått dispens från detta, berättar David Nilsson som är vd för Ski Classic.

– Vi har i våra regler att damerna ska starta tidigare. Men Vasaloppet har begärt dispens för att de har så gamla traditioner att alla ska starta klockan 08, berättar Nilsson.

De övriga åtta långloppen som ingår i Ski Classic har infört tidigare start för damklassen. Damerna får då en egen tävling med egen tv-skoter och de slipper gamla gubbar och elitmotionärer som vill tränga sig in, förklarar David Nilsson.

Det var Årefjällsloppet som först av alla lopp i långloppscupen införde tidigare start i damklassen för tre år sedan. Nu har även det klassiska italienska loppet Marcialonga genomfört förändringen och det har enbart varit positivt gehör, enligt Nilsson.

Vi för en dialog med Vasaloppet men har samtidigt respekt för att det är ett nästan 100 år gammalt event och att det har starka traditioner och det tar tid att ändra på det. Nilsson tror dock att det skulle fungera väldigt bra med tidigare start även i Vasaloppet.

I maj blir det uppföljningsmöte där alla europeiska arrangörer träffas. Då tänker David Nilsson påpeka att damerna är värd en bättre bevakning i tv och att Vasaloppet borde våga ändra till tidigare damtävling.

Får Vasaloppet en förlängd dispens?

– Det är för tidigt att svara på det, säger Nilsson som ser att damtävlingen har utvecklats väldigt snabbt de senaste åren. Fler och fler tjejer är intresserad av att åka de långa loppen och den utvecklingen ser ut att fortsätta och då blir det mer och mer aktuellt att de får egen start, säger Nilsson.

Nu återstår två lopp i Ski Classic denna säsong, Birkebennerennet den 19 mars och finalen med Årefjällsloppet den 2 april.


Ski Classic

Prologue - ProTeam Tempo

December 5th 2015
15km Livigno Italty

 • La Sgambeda

  December 6th 2015
  24km Livigno Italy

 • Jizerska Padesatka

  January 10th 2016
  50km Bedrichov Czech Republic

 • La Diagonela

  January 23rd 2016
  50 km Engadin St. Moritz Switzerland

 • Marcialonga

  January 31st 2016
  70km Trentino Italy

 • Kaiser Maximilian Lauf

  February 7th 2016
  65km Seefeld in Tirol
  Austria 

 • Toblach/Dobbiaco Cortina

  February 13th 2016 
  30km Toblach Cortina Italy

 • Vasaloppet

  March 6th 2016
  90 km Sälen Mora Sweden

 • Birkebeinerrennet

  March 19th 2016
  54 km Rena Lillehammer Norway

 • Årefjällsloppet

  April 2nd 2016
  65 km Åre Sweden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".