Streets of Jämtland
Streets of Jämtland ska erbjuda gratisskjuts Foto: Streets of Jämtland
Medborgarinitiativ

Förening ger gratisskjuts för att skapa trygghet

Streets of Jämtland: Vi vill hjälpa våra medmänniskor
0:52 min

Flera medborgarinitiativ har dragits igång på sociala medier efter polisens uppmaning att kvinnor inte bör röra sig ensamma utomhus om nätterna. Ett av initiativen är gratisskjuts under kommande helgnätter.

Anledningen är att det under de senaste veckorna varit sex fall där kvinnor blivit överfallna.

På sociala medier har flera olika initiativ dragit igång. Streets of Jämtland, en förening och Facebook-grupp som samlar unga motorintresserade kommer att erbjuda gratisskjuts under den kommande helgens nätter.

"Med tanke på det kvinnovåld som drabbar Östersund [...] så har några ur crewet beslutat sig för att vi ska hjälpa till på det sätt vi kan", skriver gruppen på Facebook.

Intitiativtagare är Peter Lemnert.

– Vi vill sätta stopp någonstans och kan vi bidra för att minska det här ställer vi givetvis upp på det. Vi är inte bara motorintresserade killar och tjejer utan vi vill gärna stå upp för våra medmänniskor och kan vi hjälpa tjejer att komma hem säkrare så är det bara ett plus för oss, säger han.

Hur kan man veta att det är tryggt att åka med er?
– Det kommer inte bara vara killar i bilen, det ska även finnas tjejer med. Sedan får man ju välja själv om man känner sig osäker, säger Peter Lemnert.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".