Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtlands län, anser att polisen gjorde rätt med sin varning för risken för fler överfall i centrala Östersund. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Brott

Polischefen svarar på kritik om varning för överfall

2:51 min

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) riktade kritik mot att polisen varnade specifikt kvinnor för att röra sig ute i Östersund kvällar och nätter. Polisområdeschefen Stephen Jerand anser att polisen har gjort rätt.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson ser tveksamt på polisens uppmaning och sa i går till P4 Jämtland: "Att uppmana vissa grupper att stanna hemma och inte gå ut kan inte vara lösningen".

Hon sa också att polisen borde ha tänkt på alla kvinnor som jobbar natt inom till exempel vården eller hemtjänsten.

Nu svarar polisområdeschefen Stephen Jerand på kritiken:

- Hon har väl inte lyssnat på det vi har sagt. Vi har pekat ut miljöerna kring krogarna i centrala staderna och kvinnorna som rör sig i den miljön. Så vitt jag vet är inte hemtjänsten där och jobbar. Det är alltid lätt att betrakta världen från baksidan av ett skrivbord.

Bakgrunden till att polisen kallade till en presskonferens är inte bara den senaste tidens överfall. Polisen har information som gör att de tror att övergreppen kommer att eskalera.

- Det är naturligtvis så att vi har mer information, men det kan jag inte säga något om. Men vi är oroliga över den här utvecklingen och mot bakgrund av de senaste händelserna så känns det väldigt rimligt att gå ut med den här försiktighetsuppmaningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista