Man i soffa.
1 av 2
"Vi ska ställa tydliga täckningskrav", säger IT-minister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Man vid fönster.
2 av 2
"Vi kommer att auktionera ut 700-bandet i slutet av året", säger Jonas Wessel spektrumchef på Post- och telestyrelsen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
#rättvistäckning

Flera intresserade av ny frekvens som kan förbättra mobiltäckningen

2:34 min

Regeringen vill bättra mobiltäckningen genom att släppa ett nytt frekvensband till mobiloperatörer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill istället reservera det för bland annat polisen.

Den lediga frekvensen är viktig för att få till bättre täckning i glesbebyggda områden, menar IT-minister Mehmet Kaplan.

– 700 megahertz-bandet är en del av frekvenserna som gör det möjligt att vi faktiskt får bättre yttäckning och den har stor betydelse. Inte minst för landsbygd och glesbygd, säger han.

Det så kallade 700 megahertz-bandet används i dag för marksänd teve. Det var för ett par år sedan som den förra alliansregeringen beslutade om att öronmärka det för mobilanvändning.

Nu ska de säljas ut, enligt Post- och telestyrelsens spektrumchef Jonas Wessel.

– Mot slutet av året så auktionerar vi ut dem och per första april 2017 kan de börja användas för mobilt bredband. 

Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har vid flera tillfällen invänt mot beslutet om att sälja ut 700 megahertz bandet. 

I ett remissyttrande från förra året skrev myndigheten:

"MSB har allvarliga invändningar mot Post- och telestyrelsens antaganden och beräkningar. (...) MSB anser att det är av synnerlig vikt att dedikerade frekvenser avsätts inom 700 megahertz-bandet för att framtidssäkra kommunikation för samhällsviktig verksamhet."

Satsningen #rättvistäckning

Soluppgång gränsfjällen Jämtland Norge

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor. 

#rättvistäckning är ett samarbete mellan SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016. 

Kontakta oss gärna! p4jamtland@sverigesradio.se  063-16 06 48

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista