P4 Jämtlands team från vargsymposiet i Vålådalen
1 av 2
P4 Jämtlands team från vargsymposiet i Vålådalen - ljudtekniker Robert Egnelius samt programledarna Anneli Johansson och Marcus Frånberg. Foto: Alf Kristoffersson
Man i ytterkläder vid snödriva i fjällmiljö
2 av 2
Marcus Eldh, företagare inom naturturism som deltar vid Vargsymposiet i Vålådalen 2016. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Rovdjur

Generationsskifte vid Vargsymposiet i Vålådalen

Rovdjursfrågan är hetare är någonsin och P4 Jämtland sänder direkt från årets vargsymposium i Vålådalen.

Det är 23:e gången som det arrangeras vargsymposium i Vålådalen.
Forskare berättar om de senaste rönen hos de fem stora: björn, varg, järv, lo och kungsörn. Symposiet lockar även representanter från jägarkåren, naturintresserade och en hel del journalister.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har sammanställt data från de stora forskningsprojekten på björn, lo och järv i områden runtomkring och inne i Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta under närmare 30 års tid.

Totalt 80 sändarförsedda djur har dött i illegal jakt eller sannolikt dött i tjuvjakt enligt forskarna och risken för tjuvjakt var mer än dubbelt så stor innanför parkgränserna jämfört med utanför.

– Det är väldigt stora ytor, där lite folk rör sig och bevakningen är rätt liten, Christer Edsholm som är naturbevakare i Jämtland.

P4 Jämtland pratade även med turistföretagaren som också ser fördelar med rovdjur.

– Vi har vargylningsturer på sommaren och vargspårningsturer på vintern, säger Marcus Eldh som jobbar som företagare inom naturturism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista