Stephen Jerand, polisområdeschef.
Stephen Jerand, polisområdeschef. Foto: Sveriges Radio
Våldsbrott

Polisens varning till kvinnor får stor uppmärksamhet

3:23 min

Polisens varning till kvinnor i Östersund har uppmärksammats i hela Sverige. Kriminologen Jerzy Sarnecki säger att beslutet kan förebygga överfall.

Efter överfallen på kvinnor i Östersund valde polisen på måndagen att kalla till en presskonferens. Där varnade polisen specifikt kvinnor för att vistas ute ensam på kvällar och nätter.

Varningen har vållat stor uppmärksamhet i hela Sverige, där vissa hävdar att varningen inskränker kvinnors rörelsefrihet medan andra hävdar att varningen var nödvändig.

Välkände kriminologen Jerzy Sarnecki säger att polisen ställdes inför ett svårt val.
- Genom att ge adekvat information till de riskgrupper som det handlar om, i det här  fallet kvinnor, så kan man förstås få folk att bete sig rationellt och undvika risker. Det kan definitivt vara brottsförebyggande, säger han.

Samtidigt finns det risker med att gå ut med en sådan varning.

- Det är viktigt att man inte skrämmer människor. Då kan man orsaka att människor tar till panikåtgärder och startar medborgargarden. Det är överväganden man får göra, säger han.

När Jämtlandspolisen kallade till presskonferens i går hade polisen mer uppgifter om överfallen än vad som offentliggjordes. I det materialet ligger också anledningen till polisens varning.

- Jag kan inte säga något om det. Men vi jobbar intensivt med det här och att hitta gärningsmännen. En man som är misstänkt för misshandel försökte fly men greps i Tyskland, berättar Stephen Jerand, polisområdeschef.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista