Jeanette Wännström, Post- och telestyrelsen
Jeanette Wännström, Post- och telestyrelsen. Foto: Brita Söderström.
#rättvistäckning

Dålig mobiltäckning även i tätorter - inomhus

5:48 min

Det är vanligt med bristande täckning när vi befinner oss inne i byggnader. Nya byggnadsmaterial kan vara en orsak - men tekniska hjälpmedel finns.

Post- och telestyrelsen har gett ut informationsskrifter om vad problem beror på och om vad du själv som användare kan göra för att förbättra inomhustäckningen.

Signalstyrkan i mobilnätet vid din bostad är det som påverkar förutsättningarna att få inomhustäckning mest. Andra viktiga faktorer är hur huset är byggt och vilken typ av byggnadsmaterial som använts.

I energisparsyfte bygger man idag täta hus med bland annat energisparfönster. Energisparfönster bevarar värmen inomhus men dämpar också signalerna från mobiltelefoninätet. Detta kan medföra dålig eller obefintlig inomhustäckning.

Det finns flera saker som du själv kan pröva för att förbättra inomhustäckningen.

– Kontakta din operatör för att få råd om bästa möjliga tekniska hjälpmedel, säger Jeanette Wännström som arbetar med de här frågorna inom Post- och telestyrelsen.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista