Kvinnoöverfall

Inrikesministern kritiserar Östersundspolisens varning

Nu ansluter inrikesministern, Anders Ygeman (S), till de som är kritiska mot att polisen i Östersund avrått kvinnor från att vistas ensamma ute nattetid, efter senaste tidens överfall på kvinnor i centrala stan.

– Jag tycker det är tveksamt. Ska man gå ut med varningar - vilket kan vara påkallat för brottslighet - då måste man ha en konsekvent varning. Det blir lätt att man varnar kvinnor för att gå ut på kvällarna, men man varnar inte män för att gå ut på krogen, trots att det är betydligt större brottsrisk där. Och man varnar inte för att gå på fotbollsderbyn, trots att vi vet att det är enorma ordningsstörningar där, säger Ygeman till TT i samband med torsdagens EU-möte i Bryssel.

– Jag tror att man ska vara försiktig med den här typen av varningar från polisen. Det riskerar att spä på rädslor, snarare än att göra människor tryggare.

(TT)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".