Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
#Rättvistäckning

5G bra för glesbygd - byggs först i storstäder

3:26 min

Nästa generations mobiltelefoni - 5G - håller just nu på att utvecklas. Den öppnar upp för många möjligheter på landsbygden när det gäller vård på distans.

Det nya systemet kommer först att lanseras i storstäderna. Sedan KANSKE tekniken kommer ut på landsbygden.

Björn Berg, Telias informationsansvarige, berättar varför de vill satsa i storstäderna:

– Det är för att få upp volymerna. Det är volymerna som generar intäkterna och kan säkra fortsatt utveckling.

Det här är väldigt bra tjänster för de som bor i glesbygd.

Den nya generationens mobilsystem - 5G - öppnar upp för nya möjligheter. Tekniken gör att samtalen koppas upp blixtsnabbt och stor mängd data kan skickas utan fördröjning.

Det i sin tur gör bland annat att det går att införa förarlösa bilar som styrs via internet. Men Björn Berg berättar att 5G öppnar upp för en annan typ av hjälp - tjänster som handlar om vård. Det extremaste exempel på det som går att göra är att det går att operera på distans.

– Det här är väldigt bra tjänster för de som bor i glesbygd, säger Björn Berg.

Men någon hjälp från staten och Post- och Telestyrelsen, PTS, för att alla i Sverige ska få tillgång till den nya tekniken kommer inte att ske. Jonas Wessel på PTS berättar varför:

– Vi tilldelar tillstånd eller rätt att använda radiosändare. Men vi tror att operatörer och marknaden som är bäst skickade att se vilken teknik som ska användas.

Tanken är att 5G ska testas 2018 och vara i drift 2020. Telia och Björn Berg är övertygad om att 5G så småningom kommer att finnas i hela Sverige.

– Ja, jag tror att vi kommer att se en sådan utveckling i Sverige.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Satsningen #rättvistäckning

Soluppgång gränsfjällen Jämtland Norge

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor. 

#rättvistäckning är ett samarbete mellan SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016. 

Kontakta oss gärna! p4jamtland@sverigesradio.se  063-16 06 48

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista