Konstnären Anders Ramsell från Östersund.
1 av 4
Konstnären Anders Ramsell från Östersund. Foto: Privat
Skådespelaren Rutger Hauer.
2 av 4
Skådespelaren Rutger Hauer. Foto: Foto: Joost van den Broek
Gitarristen Janne Schaffer.
3 av 4
Gitarristen Janne Schaffer. Foto: Foto: Louise Billgert
Stillbild ur Anders Ramsells animerade kortfilm "genderness".
4 av 4
Stillbild ur Anders Ramsells animerade kortfilm "genderness". Foto: Anders Ramsell
Film med queer-perspektiv

Östersundare gör film med berömd Hollywoodstjärna

8:40 min

Konstnären Anders Ramsell har snart premiär på sin nya film "genderness" i USA. Legendaren Rutger Hauer har gett sin röst till en sökande bikupa.

För några år sedan fick Anders Ramsell från Östersund internationell uppmärksamhet med sin akvarelltolkning av science-fictionklassikern "Blade runner". Ramsells version blev något av ett internetfenomen, med hundratusentals visningar.

Hans nya kortfilm "genderness" har världspremiär i början av april på amerikanska Beverly Hills film festival i Los Angeles. Som filmens berättarröst hörs legendaren Rutger Hauer, som bland annat varit med i filmer som "Batman Begins", "Sin city" och ovan nämnda "Blade runner".

– Han fick syn på min version av "Blade runner" och gillade den så pass skarpt att han hörde av sig till mig. Till en början var det svårt att greppa och tro att det var sant.

Han fick syn på min version av "Blade runner".

Kortfilmen "genderness" handlar om en bikupa som inte gillar bin. 

– Det är en metafor för att välja mellan att vara man eller kvinna, och på vägen inse att man inte behöver välja. Det brukar kallas intergender – och tyvärr finns inte ett alternativ i Sverige om ett tredje kön i exempelvis personbevis. Det hade jag själv valt om det gick, säger Anders och fortsätter:

– Jag är central i filmen, det kommer man att märka när man ser den.

För filmens musik svarar namnkunnige gitarristen Janne Schaffer.

– Jag tog mod till mig och skickade en demo till honom. Jag ville sammanföra hans sätt att använda gitarren, med mitt sätt att spela. Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Anders Ramsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista