Utanför gamla tingshuset
Foto: Sveriges Radio
Konkurs

Konkurs för kooperativ som driver Tingshuscafé

0:56 min

Den ekonomiska föreningen Govido som bland annat driver caféet i gamla Tingshuset i Östersund har gått i konkurs på egen begäran.

– Nu går det inte längre.  Det är en stor sorg och besvikelse. Vi pallar inte mentalt eller ekonomiskt. Hade vi fungerat som ett kommersiellt företag så hade vi fått lägga ned för längesedan, säger Joakim Sandström, en av grundarna till Govido.

Föreningen har haft som mål att skapa jobb för människor som haft det svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

Färre placeringar från Arbetsförmedlingen för arbetsträning och svårigheter att få till avtal med Östersunds kommun uppges vara huvudorsakerna till att föreningen inte fått ekonomin att gå ihop. 

Synd att det offentliga inte satsar.

Govido bildades 2010 av fem eldsjälar och utsågs 2013 till Årets kooperativ i Jämtlands län.

Föreningen har bland annat drivit caféet i gamla Tingshuset samt erbjudit städ- och snickartjänster. 

– Kommunen har inte kommit tillbaka med svar på det frågor vi har ställt. Man har inte mött oss i dialogen helt enkelt, säger Joakim Sandström.

P4 Jämtland har varit i kontakt med Björn Sandahl, ordförande i socialnämnden på Östersunds kommun. Han bekräftar att kommunen fört en dialog med Govido men inte lyckats komma till en gemensam lösning. Bland annat har det funnits juridiska hinder för ett samarbete.

Enligt honom har mer än 50 procent av de personer som varit en del av verksamheten fått jobb; antingen inom Govido, hos annan arbetsgivare eller så har de gått vidare till studier.

Totalt berörs 18 anställda av konkursen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista