Detta är en fux - ordet kommer från tyskans fuchs=räv, som har en rödbrun päls.
Detta är en fux - ordet kommer från tyskans fuchs=räv, som har en rödbrun päls. Foto: Detta är en fux - ordet kommer från tyskans fuchs=räv, som har en rödbrun päls.
Ordalaget

Ordalaget harvar vidare i ordbruket

20 min

I dessa dagar finns det skäl  att uttala det vackra ordet dagsmeja. Vårvintern bär med sig ett löfte om solvärme och takdropp.

Idag k-märker vi diagonalåkning, fuffens, brevpapper, eskapader och kontanter.

Dagens nyord, yeard, födelsemärks.

Det betyder att skägget ska sparas helst ett år, minst fyra månader innan man börjar att ansa det.

Year-beard=yeard.

Vi rättvisemärker bankväsendet.

Vi har nu fått mer kunskap om vad en fux är. Förenklat kan man säga att hästen är rödbrun. Tack Lena och EvaCarin för informationen.

 

Vi har fått tänkvärt e-brev.

 

"Hej ordvänner!

Jag vill lansera ett nyord eller rättare sagt ett nytt begrepp, som är ett sammansatt ord, nämligen JÄMFÖRELSESYNDROMET!

 

Med det menar jag företeelsen/ofoget (välj själv!) att försvara något, som många kritiserar, med att någonting annat är lika dåligt/farligt eller tom. sämre/farligare. Jag tar några exempel:

 

1) När sporter med hög skaderisk, typ proffsboxning, ifrågasätts jämförs gärna med andra sporter med mycket skador. Är det då klokt att tillåta ytterligare en sport med hög skadefrekvens? Personligen tycker jag att det är ett ytterligt korkat och tom. ett barnsligt argument!

 

2) Personer som vill legalisera personligt bruk av narkotika (bl.a. på Sundsvall Tidnings ledarsida), pekar ofta på alkoholens skadeverkningar, som ett slags försvar för knarket! Är det ett förnuftigt ställningstagande?

Trevlig helg!

Göran Nyhman i Sörberge"

ordalaget@sverigesradio.se

Facebook: Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista