Artisten Van Morrison vid mikrofon på en scen.
Rocklegenden Van Morrison uppträder på Storsjöyran i Östersund i sommar. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Musik

Van Morrison till Storsjöyran i sommar

Legendariske irländske rockikonen Van Morrison kommer till Östersund och Storsjöyran i sommar. Fredag 29 juli gör Van The Man sin enda Sverigespelning i sommar.

Som vi berättade för en tid sedan ska Van Morrison även spela i Trondheim i Norge i sommar. Den konserten sker 10 augusti.

Sir George Ivan "Van" Morrison slog igenom i mitten av 1960-talet som sångare i nordirländska r&b-bandet Them, som hade en stor hit med garagerockklassikern Gloria. Men det var först som soloartist karriären tog verklig fart, med klassiker som Brown Eyed Girl, Moondance och mästerliga Astral Weeks, som ständigt återkommer högt på listor över världens bästa album någonsin.

Under sin karriär har Van Morrison vävt samman världshits med spirituella, musikaliskt äventyrliga utflykter i gränslandet mellan jazz och traditionell irländsk musik. En helt egen genre som kommit att kallas celtic soul.

1990-talet inleddes med den multiplatinasäljande samlingen The Best of Van Morrison och följdes av framgångsrika plattor som The Healing Game, The Philosopher's Stone och Back on Top. En svit album som sedan dess stadigt etablerat honom som en bred, folklig artist. Från den perioden kommer låtar som Have I Told You Lately och Days Like This.

Van Morrisons musik har även nått en stor publik genom att förekomma i storfilmer som The Royal Tenenbaums, En officer och gentleman, Fever Pitch, Bridget Jones dagbok och Goodmorning Vietnam.

I fjol släppte Van Morrison hela sitt livsverk på Spotify. En katalog som, vid sidan av The Beatles, varit den mest efterlängtade på digitala plattformar blev därmed tillgänglig för en ny generation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista