Ekologiskt smör
Just nu är det brist på ekologiskt smör. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Smör

Brist på ekologiskt smör

Barbro Nilsson: Jag har alltid använt smör
0:58 min

Just nu är det brist på ekologiskt smör i Sverige. Arla har inget ekologiskt smör och kommer inte kunna leverera nytt förrän vecka 13.

Bristen på ekologiskt smör beror på att det är brist på ekologisk gräddråvara. Den bristen beror i sin tur på tre saker, enligt Daniel Emilson som pressekreterare på Arla.

– Efterfrågan på ekologiska råvaror generellt har exploderat de senaste åren, den andra faktorn är att korna har olika fet mjölk beroende på när de kalvar och den tredje har att göra med att svenskarna äter mer fet mat, säger han.

Arla är det mejeri som har absolut störst marknadsandel i Sverige. På sina håll kan det finnas smör men det beror i så fall, enligt Daniel Emilson, på att det finnas i lager. Inget nytt smör kommer levereras förrän vecka 13.

Även Skånemejerier upplever att tillgången på gräddråvara är begränsad och producerar just nu så mycket ekologiskt smör som råvarutillgången medger. Norrmejerier har även de haft brist på vanligt smör men är nu tillbaka i produktion.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".