Framtidsminister Kristina Persson (s)
Framtidsminister Kristina Persson (s) är tveksam till ett stornorrland. Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Regionfrågan.

Framtidsministern tveksam till ett Stornorrland

3:33 min

Framtidsministern Kristina Persson (s) är tveksam till förslaget att slå ihop fyra Norrlandslän till en region. Men hon står bakom regeringens arbete med ny regionindelning.

Förra veckan presenterade Indelningskommittén förslaget att länen Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten ska bli en storregion.

– Nackdelen är alldeles uppenbar vilket enormt stort området det är. Det kommer ställa väldigt mycket krav på infrastrukturen mellan våra regioner, säger Kristina Persson.

Enligt Indelningskommittén blir det en storregion med 880 000 invånare och 44 kommuner.

– Det är ingen konst för tätbefolkat område att bli ett geografiskt begränsat område med stor befolkning som Skåne tillexempel. Det speciella med dom fyra norrlandslänen är avstånden, säger Kristina Persson i en intervju med P4 Jämtland.

Samtidigt betonade ministern att det är hennes personliga åsikt.

Efter intervjun skickade minsterns pressekreterare ändå ut ett pressmeddelande med ett förtydligande.

– Sveriges regionala indelning behöver moderniseras. Att det också är min åsikt framgick inte tillräckligt tydligt när jag igår fick frågan om en storregion som skulle bestå av de fyra nordliga länen.

– Jag står helt bakom arbetet med en regionreform som regeringen inlett för en moderniserad Sverigekarta, i nära samarbete med berörda kommuner och landsting, säger ministern för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, Kristina Persson (S) i pressmeddelandet.

 

 

 

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista