Tre personal ska räcka till 19 barn mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen, många i personalgruppen upplever att det är svårt att räcka till för alla barnen och det blir extra tufft på avdelningar som har flera barn med annat språk. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Det finns ingen hotbild mot barn på förskolor i Östersund. Det är grundlösa rykten enligt polisen. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio
Polis

Polisen avfärdar rykten om hot mot barn i Östersund

Polisen: Explosionsartad spridning bland oroliga föräldrar
0:55 min

Polisen försöker nu stoppa ryktesspridning via sociala medier som fått omfattande konsekvenser i vissa barnfamiljers vardag. Det finns ingen hotbild mot barn i Östersund.

Ryktena som florerat senaste veckorna handlar om att det skulle ha förekommit hot om att något ska hända barnen vid förskolor och skolor i Östersund.

Grundlös ryktesspridning.

Det ska bland annat ha fått oroliga föräldrar att hålla barnen hemma från skolan. Under måndagen var polisen nedringd av oroliga föräldrar.

– Under gårdagen var det en explosionsartad spridning bland föräldrar, särskilt med koppling till en speciell förskola i Östersund, säger Peter Moberg, lokalområdeschef i Östersund till P4 Jämtland.

Polisen i Jämtland öppnade snabbt upp en telefonlinje där man kunde ta hand om oroliga föräldrar. Dessutom skriver polisen på sin webbsida att man undersökt de här uppgifterna och belagt att det inte finns eller funnits någon sådan hotbild.

Enligt Peter Moberg har polisen känt till ryktet i några veckor. Efter att ha utrett uppgifterna har polisen alltså kommit fram till att det hela bara rör sig om grundlösa påståenden och att det inte finns något skäl till oro bland föräldrar och barn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".