Sill
1 av 2
Sill (egentligen strömming) Foto: Hasse Holmberg/TT
Anna Karin Lagerström
2 av 2
Anna Karin Lagerström
Mat

Dags att tänka på sillen till påsk

Anna-Karin: Ta dubbel sats lag till en hink sill
3:07 min

Med sillen som läggs in i den klassiska 1-2-3-lagen har man grunden till vad som kan bli en hel sillbuffé på påskbordet.

Men en rejäl sats kan man variera sillsorterna i det oändliga, med olika såstillbehör som kan vara baserade på crème fraiche eller majonnäs. Anna-Karin tipsar om ganska enkla blandningar som crème fraiche och frysta hallon eller crème fraiche, äpple och curry, alla sorter utgår ifrån den inlagda grundsatsen.

Om jag bara ska ha en rätt på bordet i påsk så är det sill.

Om du lär dig 1-2-3-lagen så har du grunden till vad du än vill lägga in, till exempel picklad lök till din hamburgare eller picklad gurka till en leverpastejmacka.


MAMMAS INLAGDA SILL

6 filéer

2 rödlökar

 

Koka en så kallad 1-2-3-lag, låt svalna

 

1 dl ättiksprit

2 dl socker

3 dl vatten

5-10 krossade vit- och kryddpepparkorn

2 smulade lagerblad

 

Hela filéer tar två dygn.

Bitar 1 dygn.

 

Dubbel sats lag räcker till en hink sill. Då har man god sill som grund att göra fler goda såser och röror. Vips har man en hel sillbuffé.

 

 

INGEMARS GODA SILL

Sillbitar får ligga över natten i ättikslag.

 

Majonäs

Rikligt med finhackad gul lök

Hackad ättiksgurka

Kapris

Curry och/eller paprikapulver

Tomatketchup

 

 

CITRONSILL

4 sillfiléer

3 citroner

2 kkp socker

½ kkp vatten

2 msk färsk klippt dill

1 skivad lök

10 kryddpepparkorn

2 små skivade morötter

1 liten skivad purjolök

 

Låt dra i två dygn.

 

 

SENAPSSILL

1-2-3-lag

5 sillfiléer

1 rödlök

1 knippe dill

10 krossade kryddpepparkorn

1 tsk gult senapsfrön

 

Låt dra i två dygn

 

Blanda samman och tillsätt:

4 msk senap

1 mak socker

2 msk vinäger

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

1 dl olja

1 äggula

 

Låt sillen dra i såsen minst ett dygn.

 

SHERRYSILL

1 brk matjessill, skär filéerna i bitar om det inte redan är gjort.

Skala och finhacka 2 medelstora rödlökar och blanda med sillbitarna i en kruka/burk.

Slå över en sås gjord av:

¾ dl tomatketchup

½ dl olja

1 msk vinäger

1-2 msk sherry

 

Låt sillen dra i såsen minst ett dygn.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".