Ung kvinna med brunt långt hår och glasögon tittar in i kameran.
1 av 2
Efter gymnasiet flyttade Julia Holm hem till föräldrarna i Änge för att varva ner. Sen dess har hon varit utan sysselsättning. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Unga kvinna i rullstol klappar en svart katt som ligger på en säng.
2 av 2
Julia Holm säger att hon inte känner sig som vuxen eftersom hon bor hemma hos sina föräldrar och varken arbetar eller studerar. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Utanförskap

Julia Holm orkar inte möta vuxenlivet

6:40 min

Var 14:e ung länsbo mellan 16 och 24 år varken arbetar eller studerar, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 22-åriga Julia Holm i Änge är en av dem.


Gå gymnasiet och sen plugga vidare eller börja jobba. Det är naturliga steg in i vuxenlivet för de flesta. Men för andra tar det tvärstopp. 22-åriga Julia Holm flyttade hem till föräldrarna i Änge, Krokoms kommun, efter gymnasiet. I två år har hon varit utan sysselsättning.

– Jag brukar sova rätt länge på dagarna och sen brukar jag inte göra så mycket. Jag tittar ut om det är fint väder. Ibland ser jag nån film. Jag tycker om serien Skilda världar, så tills jag blir less brukar jag se på det, säger Julia Holm.

Det finns 76 000 unga mellan 16 och 24 år i Sverige som varken arbetar eller studerar, så kallade UVAS. Drygt 1 000 av dem bor i Jämtlands län, högst andel i Ragunda kommun. Det har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kommit fram till genom att dammsuga register hos Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter. Statistiken är från 2012 men är fortfarande aktuell enligt utredaren.

För ett halvår sen fångades Julia Holm upp av Krokoms kommun. Liksom alla kommuner i länet har de ett UVAS-projekt där unga som varken arbetar eller studerar kan få stöttning att hitta en sysselsättning. Hör mer om det i ljudklippet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista