Birgitta Persson polisinspektör Jämtland i bostadsområde med grannsamverkan.
Grannsamverkan fungerar bra och statistik från västkusten visar på att man kan halvera inbrotten med rätt så enkla medel, säger Birgitta Persson polisinspektör i Jämtland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Kriminalitet

Grannsamverkan på rätt sätt ger färre inbrott

4:36 min

När grannsamverkan fungerar bra är det effektivt mot inbrott. Det säger nu polisen efter helgens många villainbrott i Jämtland.

I helgen anmäldes många villainbrott i länet. Inbrott som bland annat drabbat folk som kom hem efter att ha varit bortresta under sportlovet.

Något som fungerar bra mot den här typen av brott är Grannsamverkan, en satsning som är inne på sjätte året här i Jämtlands län.

Grannsamverkan i Jämtlands län finns i cirka 450 byar och gator med omkring 1100 ombud.

Någon statistik för länet finns ännu inte sammanställd men brittiska undersökningar visar att Grannsamverkan kan minska inbrotten med 25-30 procent. I Kungsbacka på den svenska västkusten uppskattas att inbrotten har halverats sedan man infört Grannsamverkan.

Bostadsområdet Odensala i Östersund är ett område där det har fungerat bra med grannsamverkan enligt polisen, och det har givit effekt.

– Där har det faktiskt blivit mindre inbrott, säger polisinspektör Birgitta Persson.

Hon menar att framgången är beroende av de människor som engagerar sig agerar.

- Det är viktigt att man har ögon och öron öppna och observerar till exempel bilar som av någon anledning beter sig udda. Men jag vill inte att man ska lägga ut varningar eller dela sådana på sociala medier. Det är bättre att i så fall kontakta polisen, säger polisinspektör Birgitta Persson.

I sex år har Grannsamverkan utvecklats av polisen i länet tillsammans med en rad inblandade. Stöldskyddsföreningen, Försäkringsbolag, Villaägarna och Brandskyddsföreningen samt Mobilisering mot droger, länets kommuner, Regionen, Länsstyrelsen, Regionförbundet, Trafikverket och frivilligorganisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista