Polisbil. Foto: Karin Bångman/Sveriges radio.
Arkivbild. Foto: Karin Bångman/Sveriges radio.
Hot

Polisen har spårat de falska ryktena om dåd mot förskola

0:41 min

I går gick polis och Östersunds kommun ut och dementerade ryktena om att det fanns planer att genomföra ett dåd mot en förskola. Polisen har nu hittat ryktenas ursprung.

– Rent kort kan jag säga att det är en person som gått runt och pratat med olika människor om sina farhågor. Det är starten på det hela. Inriktningen på den här speciella förskolan har nog vuxit fram i folkmun, säger lokalpolisområdeschefen Peter Moberg.

Polisen kommer fortsätta att följa ryktesspridningen men misstänker inget brott i nuläget.

I måndags gick polisen ut och berättade att ryktena på sociala medier om ett planerat dåd mot en förskola var osanna. Efter det publicerade även Östersunds kommun en nyhet på kommunens hemsida med samma information. Många föräldrar fick även mejl om de falska ryktena.

När ryktena nådde den kommunala förvaltningen kontaktade kommunen polisen och fick då veta att det inte fanns någon substans i ryktena.

– Vi fick signaler på morgonkvisten från en förskolechef att hon fått funderingar från föräldrar som hade oro om att det skulle finnas en hotbild mot förskolor i området, säger Ann Färnvall, säkerhetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista