Marét Steinfjell och Inga Marja Steinfjell leder talkshowen Steinfjell och Steinfjell.
1 av 2
Marét Steinfjell och Inga Marja Steinfjell leder talkshowen Steinfjell och Steinfjell. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Marét Steinfjell och Inga Marja Steinfjell inför talkshowen Steinfjell och Steinfjell
2 av 2
Marét Steinfjell och Inga Marja Steinfjell leder talkshowen Steinfjell och Steinfjell. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Språk

Snart premiär för Steinfjell och Steinfjell

Sameradion & SVT Sápmi startar den sydsamiska talkshowen Steinfjell och Steinfjell. Det är systrarna Máret och Inga Marja Steinfjell från västra Härjedalen som leder programmet.

Talkshowen Steinfjell och Steinfjell sänds på sydsamiska som är ett språk som talas av ungefär 500 personer i Sverige och står på rödlistan över utrotningshotade språk.

– Nätet är en revolution för små språk, det kan vara tre mil till närmsta person som också talar samma språk. Här blir ju radion jätteviktig också. Vi själva kan inte alla ord och pratar inte perfekt, men vi är inte rädda för att säga fel, säger Inga Marja.

Förutom på sydsamiska kommer Máret och Inga Marja också att skriva på nordsamiska och svenska på sociala medier, så att fler ska förstå. Tanken är att både vårda och utveckla språket tillsammans med publiken.

– Vi kommer att prata om de viktigaste händelserna i Sápmi, diskutera de mest komiska språkproblemen och utmaningarna som finns i ett så hotat språk. Och vi kommer att bjuda in de mest aktuella gästerna – även om det kommer att vara en stor utmaning att hitta gästerna som kan språket, säger Máret.  

Steinfjell & Steinfjell sänds en timme varje vecka, fredagar kl.15.00-16.00, med start nu på fredag. Du kan höra talkshowen i Sveriges Radio P2, via sverigesradio.se och i Sveriges Radio Play-appen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista