Ljushårig man i kavaj och rutig skjorta står framför en vägg med två tavlor och en bokhylla. Foto: Privat, Ola Skyllbäck
Ola Skyllbäck på sitt kontor i Krokom. Foto: Privat
#rättvistäckning

Jämtland fortfarande långt efter övriga landet i bredbandstäckning

2:51 min

Två tredjedelar av alla hushåll och företag i Sverige har nu tillgång till bredband om minst 100 megabit i sekunden, men det skiljer sig stort över landet. I Krokoms kommun har bara en dryg tredjedel snabb uppkoppling.

(ladda om sidan om inte grafiken visas)

Jämtlands län är fjärde sämst i landet och ligger fortfarande långt efter riksgenomsnittet när det gäller utbyggnad av bredbandsnätet, det visar en färsk rapport från Post- och telestyrelsen, PTS.

Drygt 50 procent av hushållen i länet har tillgång till bredband på minst 100 megabit i sekunden. Det kan jämföras med riksgenomsnittet på nästan 70 procent.

Enligt rapporten har bredbandstäckningen ändå ökat med 10 procent i länet det senaste året.

För att komma i kapp satsar nu Krokoms kommun miljontals kronor för att få ut fiber till vissa byar och samhällen.

– När vi bygger ut vårt förvaltningsnät och får ut fiber till våra arbetsplatser så gör vi det tillsammans för att hitta så kostnadseffektiva lösningar som möjligt, säger kommunchef Ola Skyllbäck.

För att skynda på utvecklingen och för att knyta samman kommunens verksamheter grävdes fiber för 2,3 miljoner kronor ner till byarna Nälden och Föllinge i fjol.

En investering som man nu räknar med att få igen då nätet ska säljas till en nätoperatör.

Dessutom har samtliga av Krokomsbostäders 1 100 lägenheter runt om i kommunen fått ny uppkoppling, till en kostnad på 3,5 miljoner kronor.

Men det kommer att dröja innan hela kommunen är utbyggd.
För att de ska ske behövs det eldsjälar och mer statliga medel konstaterar Ola Skyllbäck.

– Man kan naturligtvis tycka att det är lite sorgligt att sådana här viktiga infrastrukturfrågor kräver eldsjälar, säger han.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista