Martin Etlinger, projektledare
Martin Etlinger är projektledare för UVAS i Bergs kommun. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Utanförskap

Lyckat arbete i Berg för att få ut unga i sysselsättning

5:49 min

Att lyssna och visa på möjligheter är viktigt för att få ut unga i sysselsättning. Det säger projektledaren i Bergs kommun som lyckas bra med sitt arbete.

Det handlar om den grupp som kallas UVAS - unga som varken arbetar eller studerar. En grupp som är mellan 16 och 24 år som ofta bor hemma hos föräldrarna. Ofta finns en psykisk funktionsnedsättning som till exempel adhd och ofta lever dessa unga på försörjningsstöd eftersom de står utanför både arbetsliv och skola.

Martin Etlinger är projektledare för UVAS i Bergs kommun som bedriver ett arbete med dessa unga vuxna som går bra. Just nu träffar teamet nio unga i projektet och de är alla olika, med olika bakgrund, kompetenser och förutsättningar och första mötet med dem är viktigt, berättar Martin Etlinger.

– Vi lyssnar och tar det därifrån, säger han.

Just lyssna är väldigt viktigt för att nå framgång, menar han. Många är väldigt öppna med att berätta direkt från start medan andra är blyga från början berättar Martin Etlinger som flera gånger understryker vikten av att visa dessa unga på möjligheter de inte trodde fanns.

– Se möjligheter är väldigt viktigt för dem, att få konkret information, säger han.

Av de 15 unga dom har arbetat med har fyra fått sysselsättning - en som jobbar nu och tre som studerar. Killen som hittade ett jobb gick det snabbt för.

– Vi var på studiebesök och han tyckte att arbetsplatsen verkade väldigt rolig, skickade in anmälan och fick jobb, berättar Martin Etlinger.

I Sverige finns 76 000 unga som räknas till gruppen UVAS enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, och det finns hjälp att få i alla länets kommuner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista