Mobiltelefon
Foto: Janne Mårdberg /Sveriges Radio
#rättvistäckning

Jämtland har näst sämst mobiltäckning i landet

Post- och telestyrelsen: Störst ökning i norr
0:47 min

Ett snabbt mobilt bredbandsnät täcker nu 77 procent av Sveriges yta. Det senaste året har den största utbyggnaden skett i de nordligaste länen, men Jämtlands län är ändå näst sämst i landet.

Utbyggnaden av mobilt bredband har det senaste året framförallt skett i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län där ökningen i yttäckning är mer än 35 procentenheter per län. 

Det visar den mobiltäckningsrapport som Post- och telestyrelsen, PTS, lämnade över till regeringen i dag.

En förklaring till ökningen är att operatören Net1 har genomfört ett teknikskifte från 3G- till 4G-teknik vilket ger högre hastighet. En annan förklaring är en fortsatt utbyggnad av övriga 3G- och 4G-nät.

Täckning för taltjänster finns på 85 procent av Sveriges yta, en ökning med 1,5 procentenheter. Men för Jämtlands del är yttäckningen 77,4 procent vilket är sämst i hela landet, näst efter Norrbotten.

När det gäller mobilt bredband på upp till 10 megabit i sekunden kommer Jämtland upp i en yttäckning på knappa 50 procent, vilket kan jämföras med Stockholms län som har 98,8 procent.

Torsdag eftermiddag diskuteras #rättvistäckning i direktsändning från Strömsunds Folkets Hus med start kl.16.05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".