Varg som springer i snö. Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län
Länsstyrelsen kritiserar Naturvårdsverkets förslag för hur genetiskt viktiga vargar ska kunna räddas kvar. Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län
Varg

Naturvårdsverkets förslag för att rädda vargar får kritik direkt

Länstyrelsen: Åtgärderna är inte möjliga
1:01 min

Naturvårdsverket kommer med förslag för att rädda genetiskt viktiga vargar - en plan som inte kommer att fungera enligt länsstyrelsen i Jämtland.

En genetiskt viktig varg avlivades i skyddsjakt i Östjämtland på tisdagen. Samtidigt kom Naturvårdsverket med en ny plan för att förebygga att vargar som är genetiskt viktiga för den skandinaviska vargstammen inte dödas i skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Jämtland ville i första hand att Naturvårdsverket skulle flytta vargen, men fick avslag på sin begäran.

– Naturvårdsverket gjorde ingen bedömning i skyddsjaktfrågan. Vi gjorde bedömning i flyttfrågan. Naturvårdsverket satsar på andra åtgärder än flytt. Vi vill att vargen på egna ben ska ta sig ner i landet, säger Alf Pettersson, chef för sektionen för viltförvaltning på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets femåriga plan för genetisk förstärkning av varg är nu ute på remiss. Förslag på åtgärder i renskötselområdet är att i första hand flytta på renhjordarna alternativt öka bevakningen eller att inhägna renar innan beslut om skyddsjakt tas.

Men Ruona Burman, enhetschef på Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län ser kritiskt på förslaget.

– Alla dom tre åtgärderna, bedömer vi inte vara möjliga. Att flytta renarna kan vara möjligt dom år det är goda betesförhållanden. Men att inhägna och utfodra är olämpligt jämt. Och omfattande bevakning av renhjordar, en stor del av dygnet kan man inte bevaka på det sättet, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".