Andritz Hydro i Nälden  Industriföretaget Andritz Hydro stämmer ett norskt vattenkraftföretag för företagsspionage.Foto Andritz
Andritz Hydro i Nälden. Foto: Andritz.
Arbete

Stort varsel på Andritz Hydro

1:05 min

Andritz Hydro i Nälden varslar nästan två tredjedelar av personalen om uppsägning. Kommunen erbjuder stöd till dem som sägs upp.

Enligt uppgifter som kommunalrådet Maria Söderberg tagit del av är det cirka 75 personer som drabbas av varslet.

– Det är förfärligt tråkigt och det känns tungt när ett så stort företag varslar så många, säger Maria Söderberg till P4 Jämtland.

Kommunen hade ett första möte med företagsledningen för tre veckor sedan och då talades det om en minskning av personalstyrkan med ett 50-tal personer.

Andritz Hydro tillverkar delar till vattenkraftverk och har sedan 2014 redan genomfört stora neddragningar i produktionen och minskat antalet anställda från cirka 160 till 110. Nu riskerar alltså ytterligare ett 70-tal personer att förlora jobben.

Vad kan kommunen göra för att stötta dem som förlorar jobben?

Förra gången samarbetade vi med arbetsförmedlingen och regionen för att nyttja de resurser som finns, det kommer vi naturligtvis att göra den här gången också.

–  Det är också viktigt att nyttja de nätverk som finns - Z-Group till exempel, som också har nätverket för industriföretag i länet. Där kan det finnas andra möjligheter, säger Maria Söderberg.

Det är locket på för anställda och fackliga representanter att prata med medierna.

P4 Jämtland har också varit i kontakt med de olika fackliga företrädarna på Andritz Hydro men ingen vill i nuläget uttala sig om varslet.

Företags VD Kjetil Toverud säger till P4 Jämtland att neddragningarna beror på att företaget gått back de senaste två åren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista