En sjuksköterska, kvinna, står i en korridor i sjukhuskläder.
1 av 2
Sen ett halvår är Ulrika Öhmark anställd som stafettsjuksköterska hos ett bemanningsföretag. Det är första gången hon anlitas i Jämtland och här ska nu jobba på strokeavdelningen i fem veckor. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Kvinna i dunjacka tittar in i kameran.
2 av 2
På strokeavdelningen på Östersunds sjukhus har det blivit vardagsmat med inhyrd stafettpersonal. Det berättar sjuksköterskan Linda Wiklund, som själv är anställd av regionen. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Vård

Prislappen för stafettsjuksköterskor har fördubblats

Stafettsjuksköterska: Jag vill tjäna mer pengar
4:38 min

Region Jämtland Härjedalen har den fjärde högsta ökningen av stafettkostnader i hela landet, visar siffror som Ekot tagit fram.


Jämtlands län är med och toppar listan över skenande stafettkostnader i landet. Notan för stafettläkare och stafettsköterskor i länet ökade med 52 procent mellan 2014 och 2015, trots att Region Jämtland Härjedalen gång på gång sagt att de ska dra i bromsen och försöka avveckla behovet av bemanningsföretag.

Prislappen för stafettsjuksköterskor i länet mer än förbubblades mellan 2014 och 2015. Och sammanlagt betalade regionen nästan 122 miljoner förra året för att anlita läkare och sjuksköterskor som jobbar för bemanningsföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".