Brott

Östersundsföretag fick brev med Cyanid

De brev med pulver som skickats till Frösöföretaget Opus Capita innehöll det mycket giftiga ämnet cyanid. Det framgår av de första analyssvaren som kommit från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Det var vid senaste månadsskiftet som företaget fick två försändelser med misstänkt innehåll.

Enligt förundersökningsledare Per Thelin vid Östersundspolisen har ingen blivit förgiftad - då berörd personal omedelbart sanerades.

Byggnaden spärrades av vid båda tillfällena och polisens tekniker utrustade med skyddskläder tog hand om breven.

Breven som skickades till Postkodlotteriet innehöll cyanid. Men Postkodlotteriet tonar ner händelsen i väntan på en slutgiltig analys.

Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, säger till TT att företaget inte har tagit emot några hot som kan knytas till pulvret, och betonar att ämnet kan vara ofarligt.

-Analysen är inte klar, cyanid kan finnas naturligt i saker som man skickar. Om du fyller ett kuvert med jord eller bakpulver så kan det också innehålla cyanid. Det behöver inte betyda att någon vill skada människor, utan bara jävlas, men det är illa nog, säger Roger Magnergård till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".