Kommunfullmäktige under sammanträde
1 698 lägenheter ska säljas ut. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Politik.

Politiker säger ja till Östersundshems försäljning

1:38 min

Efter en hård debatt i kommunfullmäktige har politikerna nu tagit beslut om att närmare 1700 av Östersundshems hyreslägenheter ska säljas till det privata bostadsbolaget Rikshem.

– Det känns skönt att vi nu fattat beslut och att det var en sådan övertygande majoritet som stod bakom. Nu kan vi se fler byggkranar i Östersund som kan bygga hyresrätter som vi så väl behöver, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Men alla var inte lika glada. Inför kommunfullmäktiges sammanträde så hade runt 60 personer gått i ett demonstrationståg från travet ner till OSD, där mötet hölls. En som deltog i demonstratrationen var Carina Olsson, som själv bor i en lägenhet som kommer säljas till Rikshem.

– Det känns inte bra, det känns otryggt med alla skandaler som varit runt Rikshem. Det känns som man bara vill flytta härifrån och fly fältet, säger hon.

Det har varit mycket debatt kring att processen med att besluta om försäljningen gått fort fram. Flera politiker tyckte under mötet att underlaget för beslut var för tunt och ville utreda frågan vidare.

Dessutom var många av de som protesterade igår missnöjda med den information de fått inför försäljningen. 

– Jag är den första att beklaga oro som skapats genom att information och desinformation spridits, säger AnnSofie Andersson. Rikshem äger ju redan nästan 1000 lägenheter här i Östersund och jag har inte träffat någon som sagt att de skulle ha blivit utsatta för chockhyror.

Vakter hade anlitats för att säkerställa ordningen eftersom tongångarna mot ansvariga politiker varit hårda på sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista