Trebarnsmamman Madeleine Lihuvudh är en av de som vräkts i Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
1 av 3
Trebarnsmamman Madeleine Lihuvudh är en av de som vräkts i Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Trebarnsmamman Madeleine Lihuvudh bodde i Torvalla innan hon blev vräkt. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
2 av 3
Trebarnsmamman Madeleine Lihuvudh bodde i Torvalla innan hon blev vräkt. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Områdeschefen för område försörjning inom Östersunds kommun, Marika Sahlin.
3 av 3
Chefen för område försörjning inom Östersunds kommun, Marika Sahlin. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Samhälle

Barnfamilj vräktes trots nollvision

4:00 min

Trots att Östersunds kommun har en nollvision mot vräkningar av barnfamiljer ökade vräkningarna något förra året. P4 Jämtland har träffat en familj som tvingas bo på tio kvadratmeter.

Det är visserligen en marginell ökning - från två drabbade barn 2014 till tre drabbade barn förra året.

P4 Jämtland har träffat trebarnsmamman Madeleine Lihuvudh som berättar att hon blivit vräkt.

När man bor någonstans har man sin trygga punkt där, berättar hon.

I samband med att hon separerade från pappan till två av sina barn efter ett stormigt förhållande var hon tvungen att sjukskriva sig.

Hon hade träffat en ny man och flyttade in i en uthyrningslägenhet på tio kvadratmeter som ligger intill en bostadsrätt som tillhör sin nye mans föräldrar.

Eftersom pengarna från Försäkringskassan kommer med fördröjning var hon tvungen att få hjälp med försörjningsstöd. Det gjorde det svårt att få en lägenhet.

Till slut fick hon ett så kallat provkontrakt med hjälp från socialtjänsten och Östersundshem. Ett provkontrakt innebär att hon inte får vara sen med sina hyresinbetalningar, men Madeleine berättar att socialtjänsten betalade hyrorna sent. 

– Och så fortsatte det så månad efter månad. Jag visste inte förrän jag fick hem en påminnelse, säger hon, och fortsätter:

– Men så fick jag ett brev från Östersundshem att jag blivit vräkt.

Hon hade inget annat val än att flytta tillbaka till lägenheten på tio kvadratmeter som hennes nye pojkväns föräldrar hade.

Värst drabbade har barnen blivit.

– De har inte alls mått bra. Vi går upp i varandra hela tiden. Jag kan ju inte gå undan och gråta för allt som jag går och bär på, säger Madeleine.

Eftersom hon inte tycker sig ha någon chans på bostadsmarknaden i Östersund har hon och hennes familj nu bestämt sig för att flytta till en annan kommun.

– Jag ser positivt på framtiden, berättar hon.

Chefen för område försörjning inom Östersunds kommun, Marika Sahlin, berättar att kommunen inte kommenterar enskilda fall. Hon säger att socialtjänsten kan bli bättre på att kliva in lite tidigare för att undvika vräkningar, men hon tycker att huvudansvaret ligger på hyresgästen.

– Även om man går på försörjningsstöd så har man ju som hyresgäst ett ansvar att ha en tät kontakt med sin socialsekreterare. Det är ju inte så att socialtjänsten tar över hela ansvaret för bostaden, säger Marika Sahlin.

– Om det är så att socialtjänsten kan vara orsaken till en vräkning, vad tycker du om det?

– Jag skulle i så fall vilja att någon skulle granska det externt om det är så att socialtjänsten är den direkta orsaken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista