Karina Öhrberg, teamledare hos Kronofogden i Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
1 av 2
Karina Öhrberg, teamledare hos Kronofogden i Östersund, tycker att socialtjänsten i Östersund reagerar för långsamt när barnfamiljer hotas av vräkning. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Marika Sahlin, områdeschefen för område försörjning inom Östersunds kommun, Marika Sahlin.
2 av 2
Chefen för område försörjning inom Östersunds kommun, Marika Sahlin, anser att kommunen agerar så snabbt det är möjligt när barnfamiljer hotas av vräkning. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Samhälle

Kronofogden kritiserar socialtjänsten för sen handläggning

1:10 min

Trots att Östersunds kommun har nolltolerans mot vräkningar av barnfamiljer så ökade vräkningarna något förra året. Kronofogden tycker att socialtjänsten kliver in för sent.

– Vi tycker att socialtjänsten reagerar långsamt eftersom de har vetat vad som är på gång i några månader innan själva avhysningstillfället, säger Karina Öhrberg, teamledare hos Kronofogden i Östersund.

P4 Jämtland har tidigare berättat att trots att Östersunds kommun har nolltolerans mot vräkningar av barnfamiljer så ökade vräkningarna något förra året. Från två drabbade barn 2014 till tre drabbade barn 2015.

– Vi skulle önska att barnfamiljerna, eller egentligen alla, skulle ha fått hjälp redan från början när de kommer efter med hyrorna, säger Karina Öhrberg.

Områdeschefen för område försörjning inom Östersunds kommun, Marika Sahlin, håller inte med:

– Vi agerar så snabbt vi kan när vi får meddelanden från hyresvärden. Sedan beror det på hur den enskilde vill lösa situationen. Tyvärr kan det vara så att många inte reagerar förrän kronofogden knackar på dörren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista