Laddning av elbil. Foto: Christer Suneson
Allt fler laddningar av elbilar på Green highway. Foto: Christer Suneson
Elbilar

Över 20 000 laddningar av elbilar på Green Highway

1:08 min

Över 20 000 laddningar av elbilar gjordes längs Green highway mellan Sundsvall och Storlien under 2015. De flesta laddningar gjordes i Åretrakten, i centrala Sundsvall och i handelsområdet Birsta.

Totalt finns det över 170 laddstationer för elbilar på Green highway mellan Sundsvall och Storlien. Ett antal som växer stadigt för varje år precis som antalet elbilar.

– Just nu finns det ungefär 300 elbilar i området längs Green highway men antalet dubbleras för varje år, säger Daniel Petrovic.

Green Highway är samarbetsprojekt mellan Sundsvall, Östersund och Trondheims kommun i Norge. En vägsträcka som håller på att utvecklas som en fossilfri transportkorridor från Sundsvall vid Bottenhavet till Trondheim vid Atlantkusten. En vägsträcka det också pratats om internationellt.

– EU parlamentariker i Bryssel har tagit upp Green highway som ett exempel när det gäller just utbyggnad av laddstationer för elfordon, säger Daniel Petrovic.

Vad siktar ni på när det gäller antalet laddningar för det här året 2016?

– Eftersom antalet elfordon beräknas att dubbleras i år hoppas och tror vi på en fördubbling även när det gäller antalet laddningar. Alltså runt 40 000 laddningar när vi summerar 2016, säger Daniel Petrovic, projektingenjör på Sundsvall elnät.

Under 2015 användes totalt omkring 140 000 kwH för laddningar av elbilar längs Green Highway. Energi motsvarande årsförbrukningen för tio normalvillor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista