Foton: Andy Wong/TT.
Foton: Andy Wong/TT.
Höjdhopp

Erika Kinsey åtta på inomhus-VM

3:43 min

Det blev ingen svensk medalj under inomhus-VM i friidrott Portland, men det var inte långt ifrån. Sofie Skoog och Erika Kinsey hoppade bra i höjdfinalen.

Sofie Skoog klarade samtliga höjder i första försöket till och med 1,93. Det gjorde att hon var i delad ledning inför hoppningen på 1,96.

– Det var bara inspirerande. Det kändes jättekul. Jag försökte ha fokus på nästa höjd och inte påverkas av andra. Men det är klart, det såg lovande ut ett tag, säger Sofie Skoog.

Efter att alla försökt en gång på 1,96 var Sofie Skoog fortsatt på pallplats. Bara junioren Vashti Cunningham, USA, klarade.

Men Sofie Skoog petades ner från medaljplats i den andra omgången. Och när hon rev sitt tredje försök stod det klart att hon skulle missa pallen.

– Först ville jag bara göra ett hopp till! Jag ville också ta! Men nu vill jag bara hem och träna igen, säger Sofie Skoog.

Sofie Skoog blev femma i finalen. Hennes resultat (1.93) var bara en centimeter från det personliga rekordet.

– Jag är jätteglad! Femma! Nyp mig i armen, säger Sofie Skoog till Radiosporten.

Till sist var det fyra hoppare som klarade 1,96. Sedan tog det stopp. Ingen klarade någon högre höjd. Vashti Cunningham vann guldet, före den spanska veteranen Ruth Beitia och Polens Kamila Licwinko.

Sofie Skoog bjöds in till VM för att fylla ut startfältet, när för få klarade kvalgränsen.

Även Erika Kinsey klarade 1,93 (men med fler rivningar på vägen än Skoog) och slutade åtta. Det var ett ordentligt årsbästa för den sjukdomsförföljda Erika Kinsey, som bara hade klarat 1,87 inför VM. 

– Vi har sagt det till varandra att det var en sådan lyx att vi haft varandra. Det är jätteskönt och en riktig lyx, säger Sofie Skoog om att det var två svenskor i VM-finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista