Vy mot Oviksfjällen
Oviksfjällen. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Fjällräddning

Polisens fjällräddningssystem ligger nere

0:49 min

Polisen kan sedan i lördags morse inte larma ut fjällräddare. Det tekniska systemet ligger nere vilket gör att fjällräddare inte får meddelanden om pågående räddningsinsatser.

Problemet drabbar hela Sverige och var på måndagsmorgonen fortfarande inte löst.

I Jämtland kan insatsledarna nås via polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel, men övriga fjällräddare som ska ingå i insatsen måste ringas in manuellt vilket tar längre tid.

– Det enda skillnaden är att skulle det hända något nu så kommer polisen från länskommunikationscentralen att ropa upp oss via radio istället och tala om vad som har hänt, säger Rikards Svedjesten, enhetschef för fjällräddargruppen Oviksfjällen.

Sedan systemet havererade har polisen inte behövt inleda några fjällräddningsinsatser i länet. Men det kan bli allvarliga konsekvenser om det krävs snabba insatser som exempelvis vid ett lavinlarm.

– Ja, beroende på vad det är för lavin så bygger det på lite mer snabbhet. Det finns olika scenarier där. Men vi har ju det här systemet av en orsak. Det är både snabbt och effektivt och fungerar bra när det fungerar som det ska, säger Peter Borg, polisens fjällräddningssamordnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista