Översvämning i Pilgrimstad
Hos Åsa Forsgren i Pilgrimstad rinner vattnet in under husgrunden eftersom dagbrunnarna på gatan utanför inte fungerar. Foto: Åsa Forsgren/Privat
Översvämning

Familj hotas av översvämning

0:44 min

Åsa Forsgren och hennes familj har bott i Pilgrimstad i nästan två år, nu hotas huset av en vattenansamling som inte vill rinna undan.

Värmen i förra veckan gjorde att snön smälte och forsade ner längs gatorna. På gatan utanför huset finns tre dagvattenbrunnar, men ingen av dem tycks fungera tillfredsställande.

Gatan ägs av Trafikverket och det är deras ansvar att brunnarna fungerar. Åsa har felanmält brunnarna men inte fått någon respons tillbaka, mer än att personal från Bräcke kommun kom och pumpade bort lite vatten.

Så här kan vi inte ha det.

Vattnet har stigit ända upp till husgrunden och det har läckt in under huset, så det har börjat lukta jordkällare i huset. Lukten medför att Åsa känner av lite allergiska besvär i form av astma.

Hon väntar besök från försäkringbolaget för att utreda om det har blivit några skador till följd av fukten. 

Enligt Karin Netterman, projektledare på Trafikverket arbetar man med att hitta problemet.

– Vi har undersökt och tinat brunnarna så dom är fria från is. Vi har även kontrollerat ledningen som går i vägen mellan brunnarna för att hitta isproppar. Men vattnet har ändå inte försvunit, berättar hon.

Trafikverket har även undersökt ledningarna som går ut mot järnvägen. 

– Bräcke kommun är också kontaktad för att kolla igenom sitt ledningsstystem för att se om problemet kan finnas där. Troligen är det någon ispropp någonstans. Vi kommer fortsätta att jobba tills vi hittar felet, säger Karin Netterman, projektledare på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista