Svegs kommunhus. Foto: Agenta Nilsson
Fackförbundet Kommunal kräver att Härjedalens kommun åtgärdar den bristfälliga arbetsmiljön för de anställda på kommunkansliet. Foto: Agenta Nilsson/Sveriges Radio.
Arbetsliv

Facket larmar om dålig arbetsmiljö på Härjedalens kommun

0:29 min

Hot och kränkande särbehandling. Nu slår fackförbundet Kommunal larm om brister i arbetsmiljön på kommunkansliet i Härjedalen.

– Arbetsmiljön på kansliet har varit dålig under en lång tid och personalen känner att de saknar inflytande över sin arbetssituation. De har inte fått gehör från arbetsgivaren, säger Nancy Fridh, företrädare för fackförbundet Kommunal i Härjedalen.

Nu vill Kommunal se en långsiktig åtgärdsplan från arbetsgivarens sida. Företagshälsovården måste kopplas in, hävdar förbundet.

Det var i samband med en medarbetarenkät som problemen i arbetsmiljön kom i dagen. 36 procent av de anställda vid kommunkansliet, det vill säga växeln, vaktmästeriet och kontorspersonal, uppgav att de utstatts för kränkande särbehandling.

– Det är en ohyggligt hög siffra. Vi vill ha en hållbar plan för hur arbetsgivaren ska komma tillrätta med detta, säger Nancy Fridh.

P4 Jämtland söker kommunstyrelsens ordförande Gunilla Zetterström Bäcke för en kommentar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista