Vy mot räddningspådrag vid tunnelbana i Bryssel
1 av 3
Jens Nilssons bild av tunnelbanan Maelbeck i Bryssel där det rapporteras om explosion. Foto: Jens Nilsson (Privat)
EU-parlamentet Bryssel exteriör
2 av 3
EU-parlamentet i Bryssel utrymdes efter explosionerna. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Jens Nilsson
3 av 3
Jens Nilsson, EU-parlamentariker från Östersund, flög ner till Bryssel igår eftermiddag. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio
Brysselattentaten

EU-parlamentarikern Jens Nilsson nära explosion i tunnelbanan

3:18 min

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jens Nilsson från Östersund befinner sig i Bryssel. Han reste ner på måndagen men har klarat sig undan explosionerna på flygplatsen.

Under morgonen har flera explosioner inträffat i Bryssel. På den internationella flygplatsen Zavantem ska två explosioner ha hörts och ännu en i tunnelbanan. Över 20 personer har dött och siffran väntas öka.

Så sent som i går eftermiddag flög EU-parlamentarikern Jens Nilsson till Bryssel. Det är andra gången han undgår en kraftig explosion med en hårsmån. Han befann sig i London 2005 då terrorister slog till i tunnelbanan.

– Det är bara tur att jag inte väntade och tog morgonflyget idag.

Brukar du ta morgonflyget till Bryssel?

– Jag försöker undvika det, men det händer att jag gör det. Ibland tar jag nattåget till Stockholm och flyger till Bryssel på morgonen, säger Jens Nilsson.

Vad tänker ni som EU-parlamentariker just nu?

– Bryssel är ett säte där det finns en stor risk för attentat. Vi är ett mål för terrordåd. Det är också här som polisen jagar terrorister från attentaten i Paris.

– Det är redan höjd säkerhet i Bryssel, det står militärer vid ingångar till offentliga byggnader. Jag såg militärer på flygplatsen igår. Säkerheten är redan höjd. Nu blir det väl fler åtgärder och det vi sett på morgonen är tjutande sirener, polis och ambulans på väg ut till flygplatsen.

Hur går tankarna nu?

– Jag tänker på vad vi står inför i Europa. Det här är vardag och vi måste ha ett betydligt bättre polissamarbete i Europas länder för att jaga kriminella och sätta fast terrorister. Polissamarbetet måste bli ännu effektivare och närmare.

Känner du till någon som flög från Stockholm till Bryssel i morse?

– Inte vad jag vet, men jag har inte fått all information ännu.

Kort efter att P4 Jämtland talat med Jens Nilsson inträffade flera explosioner i tunnelbanan i Bryssel. En av dem i tunnelbanestationen alldeles nära Jens Nilssons kontor.

Kort därefter utrymdes EU-parlamentet av säkerhetsskäl.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista