Någon stoppar in kläder i en tvättmaskin.
1 av 2
P4 Jämtlands granskning visar att hemtjänstpersonalens arbetskläder i flera av länets kommuner inte alltid tvättas efter varje arbetspass, som lagen kräver. Foto: JESSICA GOW / TT
Två kvinnor i kontorsmiljö.
2 av 2
Eva Britt Frånlund och Anna Göransson på fackförbundet Kommunal ser allvarligt på att sju av länets åtta kommuner brister i hanteringen av hemtjänstpersonalens arbetskläder. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Smittorisk

Trots ny lag - hemtjänstens kläder tvättas för sällan

Skyddsombud: Man tvättar inte tillräckligt ofta
4:11 min

Hemtjänsten riskerar att sprida sjukdomar via sina arbetskläder. Sju av länets åtta kommuner bryter mot lagens hygienregler, visar P4 Jämtlands granskning.

Den 1 januari 2016 kom Socialstyrelsen med en ny föreskrift som säger att hemtjänstpersonal måste bära arbetskläder och att de måste bytas varje dag. P4 Jämtlands rundringning visar att alla länets kommuner känner till de nya reglerna i lagen. Trots det så är det bara Bergs kommun som uppger att de uppfyller hygienkraven.

De vanligaste felen, som gör att de andra sju kommunerna brister, är att hemtjänstpersonalens arbetskläder inte byts efter varje arbetspass och att det inte går att tvätta kläderna på jobbet. Socialstyrelsen rekommendation är att använda arbetskläder ska tvättas hos arbetsgivaren för att inte sprida smitta.

Ett annat problem är att hemtjänstpersonalen i de flesta av länets kommuner inte har tillräckligt många ombyten för att kunna uppfylla kravet på nytvättade arbetskläder vid starten av varje arbetspass. Kruxet är att lagen inte säger vem som ska betala arbetskläderna.

Kommunerna väntar just nu på utfallet av en dom där en kommun i Sverige dömdes till att tillhandahålla arbetskläder. Domen kan bli vägledande så att alla kommuner tvingas öppna plånboken och köpa in arbetskläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".