Det ska vara trevligt för barnen när de har lunch, själv var jag rädd för matbespisningen säger Lena Lemon som lagat mat på Fjällsta skola i 26 år
1 av 2
Det ska vara trevligt för barnen när de har lunch, själv var jag rädd för matbespisningen säger Lena Lemon som lagat mat på Fjällsta skola i 26 år Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Primus Frånberg tycker att maten på Fjällsta skola är super
2 av 2
Primus Frånberg tycker att maten på Fjällsta skola är super Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Skolmat

Häxsoppa när skolbespisningen fyller 70 år

9:35 min

Bara ett par länder i världen har gratis mat för alla skolelever, i år fyller den svenska "mattanten" 70 år.

I matsalen på Fjällsta skola, Sundsjö är stolarna upphängda på borden för att underlätta städning. Det är rent och prydliga gula påskdukar med små blomvaser finns på alla bord. Två små barn från förskolan kommer in med en vagn med frukostrester som ska tas om hand och samtidigt ger dom skolans kock, Lena Lemon en kram.

Lena Lemon har lagat mat här sedan 1989 och det har blivit en hel del potatisar som skalats, kokats, mosats och hackats genom åren.


-I min barndom var jag rädd för skolbespisningen, rädd för att äta viss mat. I dag är ingen rädd och ingen tvingas att äta det man inte vill, säger Lena Lemon.


Köket är hjärtat i ett hem brukar det heta och på Fjällsta skola stämmer det då matsalen och köket ligger mitt i byggnaden.

På Kullsta skola i Hammarstrand bjudes det på påskbufé under onsdagen och barnen säger att det oftast är bra mat. Tallrikarna hare en pedagogisk färgning som ska göra det lättare att välja rätt mängd av de olika rätterna, grönt för sallad till exempel.
Men om man skulle fälja barnes tips om meny så skulle det vara hamburgare, tacos och pannkaka på tallrikarna - nästan jämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista