Foajé tingsrätten Östersund, media och åhörare utanför tingssalens dörr
Tingsrättens dom mot den 35- åriga kvinna som mördade en manlig vän på Frösön har överklagats från båda sidor till hovrätten. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Brott

Dom för mord på Frösön överklagas

Tingsrättens dom mot den 35-åriga kvinna som dömdes för 16 års fängelse för mord på en manlig bekant på Frösön har nu överklagats till hovrätten av både åklagare och advokat.  

Det var i oktober i fjol som kvinnan dödade en man i 43 årig man med flera knivhugg. Kvinnan uppgav under rättegången att hon under längre tid planerat att mörda mannen. Den aktuella dagen hade hon även med sig en väska med tre knivar, en tång, och sömntabletter.

Anledningen var dels att hon känt sig sviken av mannen, dels hört röster i sitt huvud som mer eller mindre uppmanat henne att döda mannen.

Kvinnan berättade även under rättegången att hon hade ångrat sig och aldrig hade tänkt utföra det planerade mordet. Utan att det hela handlade om en diskussion som gick ur styr. Där mannen ville lämna lägenheten och hon ska ha hotat honom med en kniv från köket.

Östersunds Tingsrätt dömde kvinnan till 16 års fängelse för mord. Åklagare Emil Westlin anser att straffet var för lågt och vill att hovrätten ändrar till livstid.

– Jag tycker att det finns så många försvårade omständigheter att man ska välja livstid, säger han.

  Försvarsadvokaten Andreas Victor anser att kvinnan ska dömas till dråp istället för mord och därmed max 10 års fängelse. Han tycker att Tingsrätten lagt för stor vikt på att mordet var planerat.

– Vi menar att det var andra omständigheter som gjorde att hon hugg honom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista