Brand i gapskjul intill Lillhärdalsgården, Jamtli. Långfredag 20160325. Bilden tagen under eftersläckningsarbetet. Foto: Räddningstjänsten
Räddningstjänsten lyckades förhindra att branden i det mindre, timrade skjulet spred sig till den välkända Lillhärdalsgården på länsmuséet Jamtli i Östersund. (bilden tagen under eftersläckningsarbetet). Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Räddningstjänst

Vårdslöshet tros ha orsakat Jamtlibrand

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse efter branden på länsmuséet Jamtli i Östersund tidigt på långfredagen.


Polisenmisstänker att någon av oaktsamhet orsakat branden som kunnat få katastrofala följder om den inte upptäckts i tid.

Brandorsaken är oklar vilket bekymrade räddningstjänsten i tidigt skede.

– Det känns inte bra. Det var inte roligt när man hörde adressen vid utlarmningen, sa Sven-Erik Svensson, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund, till P4 Jämtland på fredagsmorgonen.

Det var vid 4.30-tiden  som en man boende på Frösösidan av sundet upptäckte vad som såg ut som lågor som slog upp inne på museiområdet på andra sidan sjön.

När räddningstjänsten kom fram visade det sig att det brann i en mindre timrad byggnad, ett så kallat gapskjul, invid Lillhärdalsgården som är en unik, välbevarad 1700-talsmiljö inne på området.

Räddningstjänsten kunde hålla nere branden och slutligen släcka den. Man lyckades också hindra spridning till de ovärderliga husen intill. Rester av den brandhärjade byggnaden står kvar men huset måste rivas. Räddningstjänsten lämnade vid 6.30-tiden över ansvaret till muséets egen personal.

Inga människor inne på området

Brandorsaken är oklar.

– Det fanns ingen el indragen eller något annat uppenbart som kan förklara branden, säger Sven-Erik Svensson till P4 Jämtland.

Han anser det inte uteslutet att någon människa orsakat branden, men det är upp till polisen att bedöma, säger han.

Inga människor fanns inne på museiområdet när räddningstjänsten kom dit.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, då man misstänker att någon människa varit inblandad i hur branden uppstod.

– Det saknas naturliga brandorsaker. Vi tror att det krävts yttre påverkan, kanske att någon tänt en brasa i eldstaden som fanns i skjulet. Men vi utgår från att det rör sig om vårdslöshet, inte att någon med avsikt anlagt branden, säger Jämtlandspolisens vakthavande befäl, Magnus Hamstig till P4 Jämtland.

Polisen har inte ansett det meningsfullt att spärra av för att senare göra en kriminalteknisk undersökning - främst eftersom det är så mycket spår efter de vanliga museibesökarna, i omgivningarna.

Ingen människa skadades vid branden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista