En telefon med avlagd lur.
Foto: Claus Gertsen/TT
Socialtjänst

Länets kommuner vill ha gemensam socialjour

Länets kommuner vill starta gemensam socialjour. I dag tvingas politiker - som saknar kompetens inom området - ta hand om akuta soc-ärenden.

– Tänk dig att komma första dagen på uppdraget som ordförande i socialnämnden och får en telefon i handen och ska hantera socialjouren. Det känns inte riktigt seriöst, säger Karin Näsmark.

Kommunernas socialjourer tar hand om akuta ärenden som kommit in via 112, det kan till exempel handla om våld och övergrepp eller missbruk. De stora kommunerna har löst sin socialjour med tjänstemän, det vill säga utbildade personer på socialförvaltningarna.

Men de små kommuner har inte resurserna utan har löst de med att politiker svarar i telefon. En dålig lösning då de saknar kompetensen. Nu diskuterar länets samtliga kommuner en gemensam socialjour men det finns flera frågetecken att räta ut säger Karin Näsmark, socialnämndens ordförande i Strömsund.

– Bland annat om hur man ska göra de gånger det behövs en utryckning. Det är långa avstånd och ibland går det inte att lösa via telefon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista