Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hydrologi

Snö - en allt dyrare råvara

Publicerat måndag 28 mars 2016 kl 13.45
Snöforskaren: Varmare och snöfattigare vintrar
(1:56 min)
Snökanon på Dundret i Gällivare. Foto: Dundret Sweden AB.
Snökanon på Dundret i Gällivare. Foto: Dundret Sweden AB.

Snön var tidigare gratis men nu har vinterns vita nederbörd blivit en värdefull råvara som allt fler skidanläggningar måste lägga ned stora pengar på att tillverka.


I maj hålls en konferens vid Luleå tekniska universitet, LTU, där temat är hur utmaningen som klimatförändringarna medför kan mötas, exempelvis med konstgjord snö.

– I och med klimatförändringarna med varmare och snöfattigare vintrar så har snö blivit en bristvara i bland. Vi kanske inte tänker på det här i norra Sverige men i södra Sverige och i alpländerna har man märkt stora förändringar de senaste åren, säger Nina Lintzén som är snöforskare vid LTU.

Slalombackar som inte kan öppna och skidlopp som måste ställas in på grund av snöbrist kostar företag och idrottsarrangörer stora pengar, och konstgjord snö blir därför närmast ett måste.

Vad är den övre gränsen för när det blir olönsamt att tillverka snö?

– Det beror lite på vintersportanläggningarna och vad de har för budget, för vissa anläggningar är det helt avgörande att de tillverkar snö, medan det för mindre anläggningar kanske det inte blir lika lönsamt.

Mångmiljonorganisationen Vasaloppet lägger stora pengar på att tillverka snö, berättar Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

– De senaste åren har vi tillverkat snö och lagt ut de sista tre milen av Vasaloppsspåret, i år blev det sex mil innan vi blev klara, så den får en allt större betydelse.

I maj hålls konferensen Frozen i Luleå där forskare från Sverige, Norge, Schweiz och Kanada och representanter från skidindustrin kommer för att föreläsa.

Tommy Höglund hoppas då bland annat kunna knyta kontakter som kan hjälpa Vasaloppet att klara snöutmaningen som klimatförändringarna medför.

– Och sedan känns det väldigt spännande att komma in i högskolevärlden med allt vad det innebär, forskningsprojekt med lite mer vetenskaplig hantering, det är inte kommersiella företag som ska sälja prylar, utan det är mer objektiva fakta som kommer fram.

Snökanoner drar mycket energi, och konstsnön ifrågasätts därför ibland med tanke på klimateffekterna.

– Det kommer mycket nya metoder nu, dels för att effektivisera snötillverkningen och också för att kunna tillverka snö vid plusgrader som är mer kostnadseffektivt och påverkar klimatet mindre, så det blir mycket forskning där för att hitta metoder som ändå är miljövänliga, säger Nina Lintzén, snöforskare vid LTU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".