Brand i gapskjul intill Lillhärdalsgården, Jamtli. Långfredag 20160325. Bilden tagen under eftersläckningsarbetet. Foto: Räddningstjänsten
Räddningstjänsten lyckades förhindra att branden i det mindre, timrade skjulet spred sig till den välkända Lillhärdalsgården på länsmuséet Jamtli i Östersund. (bilden tagen under eftersläckningsarbetet). Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Brand

Gnistor från brasa kan ha orsakat brand på Jamtli

0:22 min

Polisen misstänker att branden i ett uthus på Jamtli på långfredagen kan ha skett av oaktsamhet. Det finns rester från en tänd brasa intill brandplatsen.

Polisen har ännu inte fått tag på den eller de personer som kan ha orsakat att ett uthus på Jamtli brann ner till grunden på långfredagen. Teorin är att branden inte var anlagd.

– Dom har gjort upp en eld tio till tjugo meter ifrån. Sedan om det kanske är någon gnistbildning som vinden har fört till det här skjulet. Vi tror inte att någon medvetet har bränt ner det här skjulet, utan det är av oaktsamhet med eld som branden uppstått, säger Mikael Lundberg, förundersökningsledare på polisen i Jämtland.

Det var vid 4.30-tiden på långfredagen som en man boende på Frösösidan av sundet upptäckte vad som såg ut som lågor som slog upp inne på museiområdet på andra sidan sjön.

När räddningstjänsten kom fram visade det sig att det brann i en mindre timrad byggnad, ett så kallat gapskjul, invid Lillhärdalsgården som är en unik, välbevarad 1700-talsmiljö inne på området.

Räddningstjänsten kunde hålla nere branden och slutligen släcka den. Man lyckades också hindra spridning till de ovärderliga husen intill. Rester av den brandhärjade byggnaden står kvar men huset måste rivas.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista