Asylboende Åsarna. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Asylboende i Åsarna i Bergs kommun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio.
Flyktingmottagande

Kommuner lägger flyktingstöd på annat än flyktingmottagande

5:27 min

Flera kommuner i Jämtlands län lägger delar av det statliga flyktingstödet på andra verksamheter än flyktingmottagande, visar P4 Jämtlands rundringning.

Tidigare i veckan blev det klart att alla landets kommuner och landsting/regioner ska få ytterligare 10 miljarder kronor i statsbidrag att dela på nästa år.

Det var inte länge sen länets kommuner fick dela på drygt 166 miljoner kronor för att hantera den rådande flyktingsituationen i år. Men flera av länets kommuner lägger pengarna på annat än flyktingmottagande, visar P4 Jämtlands rundringning.

I till exempel Bergs kommun planerar man att bygga bostäder.

– Vi har en bostadsbrist i Bergs kommun men i har inte möjlighet att göra alla investeringar vi skulle behöva därför så pratar vi om att använda en del av de här pengarna för att kunna investera i nya hyreslägenheter, säger kommunalrådet Therese Zetterman.

Östersunds kommun är den enda kommun i Jämtlands län som uppger att de öronmärkt alla pengarna för det de var tänkta till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista