Kvinna står vid en tom vägg och pekar på en tavelkrok där det suttit en tavla som blivit stulen.
1 av 2
På den här väggen på Östersunds sjukhus satt en av de 483 försvunna konstverken, visar konsthandläggaren Karin Larsson. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Tavlor förvaras på Östersunds sjukhus.
2 av 2
Här förvaras uppemot tusen tavlor i ett rum på Östersunds sjukhus. Konstverk som inte används för tillfället. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Konst på vift

483 konstverk försvunna inom Region JH

5:42 min

Nästan 500 verk ur Region Jämtland Härjedalens konstsamling saknas. Konst för hundratusentals kronor är på villovägar, erkänner Länskulturen för P4 Jämtland.


Det finns runt 8 650 konstverk i Region Jämtland Härjedalens konstsamling, men 483 av dem saknas. Det handlar om tavlor och skulpturer värda minst flera hundra tusen kronor, uppger Länskulturen.

– Det är jättetråkigt. Det rör sig om målningar och skulpturer men mest papperskonst som grafik och akvareller, säger Karin Larsson, konsthandläggare vid Region Jämtland Härjedalen.

– Väldigt ofta handlar det om att konstverken har ställts undan i något förråd eller att personalen byter rum och tar med sig tavlan, säger Karin Larsson.

Ända sedan 40-talet så har landstinget, numera regionen, samlat och köpt in konst att smycka sina lokaler med. Allt ifrån väntrum och sjukhuskorridorer till fikarum och arbetsrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista