Tre kvinnor vid en stenvägg
Många ville prata med Julie Hanna när hon besökte Åre kapitalmarknadsdagar i år. Den moderna tekniken ger fattiga människor möjlighet att driva företag är hennes övertygelse. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Näringsliv

Obamas sändebud imponeras av Åre

1:53 min

Julie Hanna, president Barack Obamas ambassadör för globalt entreprenörskap, lovordar entreprenörsandan i Sverige. Hon var en av talarna på Åre kapitalmarknadsdagar.

Julie Hanna flydde till USA som ung från hemlandet Egypten. Med relativt små resurser byggde hon upp ett företag.

Idag har företaget verksamhet i 190 länder. Företagets affärsidé är att förmedla lån mellan personer utan inblandning från banker och andra institutioner.

Hennes övertygelse är att modern teknologi driver på demokratiutvecklingen. Genom den moderna teknologin demokratiserars nu även tillgången på kapital för människor i fattiga delar av världen.

– Ett stort problem för fattiga människor är att de ofta saknar tillgång till kapital, säger hon.

Hennes föredrag på Åre Kapitalmarknadsdagar var det mest besökta i år. Hon gillar den framåtanda hon möte i Åre.

Julie Hanna är imponerad av IT-branschens utveckling i Sverige. Den ligger i framkant, säger hon.

– Det är fascinerande att se hur väl svenska företag utvecklas. De är inte enbart bra på innovationer, de lyckas växa och bli stora internationellt sett, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista